Veel gestelde vragen

Hoe laat kan ik mijn levering verwachten?
In de ochtend op de dag van levering kunnen de klanten bellen om na te vragen hoe laat die dag ongeveer geleverd zal worden. Een exacte tijd kunnen we niet garanderen maar meestal kunnen we wel een dagdeel aangeven.
Moet ik bij de levering aanwezig zijn?
U hoeft niet bij de levering aanwezig te zijn mits er vooraf betaald is.
Bezorgt u ook in Amsterdam, Maastricht of Groningen?
Wij bezorgen door geheel Nederland.
Hoeveel extra bestrating kan ik het beste bestellen?
U moet altijd iets meer  bestellen dan u qua oppervlakte nodig heeft. Afhankelijk van de vorm en het legpatroon zal er snijverlies ontstaan. Bovendien zal er tijdens het leggen ook wel eens een tegel kunnen breken of beschadigen. Een aantal reservetegels zijn natuurlijk bijzonder handig voor een onverwachte reparatie. Houdt u tegels over dan kunt u deze natuurlijk gebruiken als ´proefsteen´ bij het uitproberen van onderhoudsmiddelen.
Kan alles retour worden gebracht?
Alle materialen die speciaal voor u worden besteld, kunnen niet worden geretourneerd. Teveel bestelde standaard voorraad materialen (overleg met de verkoop) kunnen retour gebracht worden  binnen 2 weken na levering / afhaling, mits schoon en onbeschadigd. Hiervoor wordt 10% in mindering gebracht op de aankoopprijs. U dient de factuur mee te nemen.
Op welke manier kan ik betalen?
U kunt bij ons zowel pinnen als contant betalen bij ons op locatie. Vooraf betalen kan met I-deal en anders kunt u nog contant betalen of pinnen bij de chauffeur bij aflevering. Voor meer informatie kunt u terecht bij Betalings en leverings informatie.
Keramiek structuur en kleur nuances?

Bepalend voor de uitstraling van de keramische tegel is de print die wordt gekozen. Binnen de meeste series van keramische tegels is sprake van variërende prints, in sommige gevallen wel 8 tot 20 verschillende schakeringen! Daardoor oogt een terras van keramische tegels heel natuurlijk; alsof het van beton, natuursteen of hout is. Getoonde monsters/afbeeldingen in folders showborden en modeltuin zijn slechts een indicatie en kunnen geen reden zijn tot reclamatie!

Wat zijn de eigenschappen van keramiek? 
De keramische tegels zijn nagenoeg onderhoudsvrij, kleurvast en duurzaam.

Om een keramische tegel goed te verwerken moet er voldoende aandacht besteed worden aan ondergrond en verwerking van tegels. Daarnaast zult u het leggen van keramische tegels over moeten laten aan een ervaren verwerker, hovenier of stratenmaker. 

Het leggen op afschot van bestrating is noodzakelijk voor het afvoeren van het hemelwater. Het afschot leggen dient altijd 1 à 2 cm per lm te zijn. Wanneer men ruwere soorten verwerkt moet het afschot meer zijn i.v.m. water dat er anders op kan blijven staan. Zelfs bij voldoende afschot, blijft er vaak water staan, dit omdat de tegel amper vocht op neemt en licht schotelvormig is.

Omdat keramiek gebakken word op hoge temperatuur kan het zijn dat diverse afmetingen licht schotelvormig zijn. 
Bij langwerpige tegels/planken van bijv. 120 cm lang kan de schotelvorming meer zijn, daarom is ons advies hierin om de tegels op 1/3, 2/3 te leggen. 
Wat zijn handelskwaliteit tegels?
Ons assortiment bestaat uit eerste soort en eerste kwaliteit bestrating. Daarbij hebben wij regelmatig partijen met de stempel ‘handelskwaliteit’. Deze materialen voldoen niet aan de kwaliteitseisen voor 1e soort welke gesteld worden aan de betreffende bestrating. Bijvoorbeeld maatafwijking, kleurverschil, of misproductie. Toch kunnen deze materialen van zeer goede kwaliteit zijn voor een zeer redelijke prijsstelling. Dit is afhankelijk van het type materiaal/producent. Op deze producten geldt geen garantie en is geen retour mogelijk.
Wat zijn die witte vlekken op mijn betonbestrating?
Witachtige vlekken of kalkuitslag komen regelmatig voor op betonproducten. Dit verschijnsel kan tijdelijk zijn en tast de kwaliteit van de tegel of klinker op geen enkele manier aan. Kalkuitslag kan dus nooit een aanleiding tot weigering of reclamatie zijn.

 
Zijn alle producten kleurvast?
Bekend is dat bij veel steensoorten de kleur fletser worden door UV straling, slijtage en weersinvloeden. Chinees hardsteen is bijvoorbeeld een steensoort welke relatief veel kalk bevat en daardoor veel kleur verliest. Gebakken steensoorten worden echter vaak donkerder van kleur.
Hoe krijg ik de beste kleurnuances?
Het is belangrijk een goede menging van de stenen te krijgen uit de pakketten. Daarom de stenen van boven naar beneden afpakken. Dus nooit laag voor laag. Bij meerdere pakketten, deze op bovengenoemde wijze gelijktijdig en door elkaar verwerken. Ook bij stenen van een enkele kleur. Lees voor verwerking van de materialen of er eventueel een specifiek verwerkingsadvies aanwezig is op de pakketten!
Wat moet ik doen bij een klacht?
Zodra u de bestelde materialen ontvangt kijkt u na of de materialen kloppen met het geen wat u heeft besteld. Ziet u op voorhand dat er beschadigingen aanwezig zijn of klopt de kleur niet, neem dan gelijk contact met ons op en ga vooral niet bestraten. Neem foto’s en stuur die op naar info@wassinkbestratingen.nl met een begeleidende tekst. Extra kosten die gemaakt worden voor het opnieuw bestraten zijn voor uw eigen rekening. Verwerken is namelijk accepteren. Bij onze leverancier zijn na het verwerken van dergelijke klachten geen reclamaties meer mogelijk.
Hoe kan ik het beste mijn bestrating onderhouden?
Door vochtige weersomstandigheden kan het met name op schaduwrijke plaatsen voorkomen dat er alg- en/of mosaanslag optreedt op bestrating. Hiervoor zijn anti-alg producten leverbaar welke zonder nabehandeling zorgen dat deze aanslag verdwijnt.
Gebruik géén hogedrukreiniger voor het reinigen van betonsteen en natuursteendeklaag bestrating omdat deze de toplaag van de steen beschadigd. De steen wordt hierdoor ruwer waardoor deze sneller vervuiling en aanslag opneemt.
Hoeveel schoon zand moet ik onder mijn bestrating gebruiken?
De dikte van de onderlaag zal in de praktijk variëren tussen de 15 en 30 cm. De gebruikte materialen voor de onderlaag dienen in elk geval goed te worden verdicht door aanstampen, trillen of walsen. Paden en terrassen volstaan meestal met 1 laag; 15 tot 25 cm die bestaat uit schoon (straat) zand.
Waarom moet je met een voeg straten?
Tegels met strakke kanten of met een facet dienen altijd met een minimale voeg van 2 à 3 mm verwerkt te worden; dit i.v.m. het uitzetten van de tegels door warmte en kou. Hierdoor kunnen kantjes van de tegels afspringen. Tevens kan men hier de maatafwijking van de tegels onderling opvangen. Getrommelde tegels kunnen met een kleinere voeg worden verwerkt, bij deze tegels vallen eventuele randbeschadigingen na verwerken niet op. Voor meer informatie over voegen kunt u terecht bij informatie &advies. 
Kan ik mijn bestrating aftrillen?
Beton en natuursteen tegels vanaf 30x30 mogen niet afgetrild worden. Deze dienen uitsluitend te worden gelegd. Getrommelde betonbestrating, betonstenen met een vellingrand en gebakken bestrating mogen op de gebruikelijke wijze met een metalen trilplaat worden afgetrild. Voor andere producten moeten extra voorzorgmiddelen genomen worden.
Welke siertegels zijn krasgevoelig?
Siertegels met een vlak oppervlak kunnen in meer of mindere mate krasgevoelig zijn. Bij donkere tegels vallen krassen meer op, hoe lichter en genuanceerder de tegels hoe minder een kras opvalt.
Hoeveel split heb ik nodig?
Wij rekenen per m2 ca. 80 a 100 kg, dan heb je een dekkende laag van ca. 5 cm dik.
Mag er breuk / beschadiging in natuursteen zitten?
Het is achteraf moeilijk te bepalen, waar de schade precies is ontstaan. Immers schade kan ontstaan bij transport, lossen, uitpakken en plaatsing! Gezien de oorzaak van de schade onmogelijk te bepalen valt, stellen wij dat schadepercentages tot 5% moeten worden geaccepteerd. Stelregel is dat 1% randbeschadiging van de randoppervlakte van de tegels geaccepteerd dient te worden. Schades onder deze percentages, kunnen dan ook geen aanleiding geven tot omruiling/schadevergoeding. Houd er in dit verband rekening mee, dat enigszins beschadigde tegels altijd nog kunnen worden gebruikt om passtukken te zagen.