Kalkuitbloei

Witte uitslag bij producten wordt veroorzaakt door de chemische reactie van cement en water, dit is een natuurlijk proces. Hierdoor wordt vrije kalk gevormd welke zich op het oppervlak afzet. Technisch is dit niet vermijdbaar. Dit kan gebeuren door het aanmaakwater bij de productie of later door regenwater. De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met de kooldioxide uit de lucht waardoor een onoplosbaar calciumcarbonaat ontstaat. Een probleem dat onvermijdelijk is bij produkten. Daar door contact met de lucht steeds meer kooldioxide wordt toegevoegd, wordt het calciumcarbonaat langzaam omgezet tot calciumhydrogeencarbonaat dat wel in water oplosbaar is. Dat wil zeggen dat te zijner tijd de witte uitslag verdwijnt. Hoe lang dit echter gaat duren valt moeilijk te zeggen. Dat hangt af van de atmosferische omstandigheden en het gebruik van de bestratingsmaterialen. Uitbloei is geen reden tot reclamatie!

Een tweede mogelijkheid is het reinigen van de bestrating met in de handel verkrijgbare producten om kalkuitslag te verwijderen (informatie over onderhoudsproducten bij de verkoop: Vosimox, Lithofin MURO). Volg hierbij de aanwijzingen op de gebruiksaanwijzing.     
Opgelet! Door gebruik te maken van chemische reinigingsmiddelen kan de textuur en kleur lichtjes wijzigen. Het is raadzaam om dit eerst op een kleine oppervlakte uit te proberen. Vergeet niet om gepaste veiligheidskleding te dragen (handschoenen, bril). 


Het probleem van uitbloei bij gebakken straatbakstenen

Uitbloei komt vaak in de lente/zomer veel voor, geregeld nat en extreem warm weer.
Uitbloei heeft twee oorzaken, oplosbare zouten en kalkdelen. Oplosbare zouten zijn in geringe omvang in klei aanwezig en daarmee in de straatbaksteen. Daar is niets aan te doen, straatbaksteen blijft een natuurproduct. Oplosbare zouten zullen door weersinvloeden zoals regen veelal verdwijnen.

Meestal komt de uitbloei uit het zand in de onder baan, zand bevat in veel gevallen kalk, denk daarbij aan resten van schelpen. Bij vochtig weer en vervolgens weer droog/warm weer wordt vocht samen met het aandeel kalk eerst door de straatbaksteen getrokken (capillaire werking), het water verdampt en de kalk blijft aan het oppervlak van de bestrating achter. Regenval moet het straatwerk weer schoonspoelen, en reiniging maakt het vaak alleen maar erger. Op die plaatsen waar geen regen komt zoals bij overstekken en carports is schrobben van de bestrating dan ook aan te bevelen.
Over het algemeen bij uitbloei: geduld is in deze een schone zaak!

Ps. Tip die nog gegeven kan worden is om de laatste 3 tot 5cm van de onder baan te voorzien van een fijne split of metsel/breker zand, dit voorkomt vaak een uitbloei!